Het Industriespoor van Deventer

Inleiding

In Deventer heeft er door het industrieterrein een spoorlijn gelopen. De spoorlijn is voor het eerst in gebruik genomen in 1925 en het laatste stuk is gesloopt in 2003. In de tussentijd is er op allerlei plekken spoor bijgemaakt en later weer afgebroken. Met het boek "Deventer Industriespoor 1925-2003" en allerlei andere bronnen ben ik aan de slag gegaan met een route die je langs de meeste locaties brengt van waar er nog restanten zijn van het spoor of gebouwen aan het verdwenen spoor.

Hoe het begon

Toen ik 23 jaar werd heb ik het boek "Deventer Industriespoor 1925-2003" gekregen. Nadat ik het boek had gelezen besloot ik door de stad te fietsen, om te kijken waar er nog restanten zijn van dit industriespoor. Uiteindelijk heb ik besloten om hier een route van te maken, zodat andere mensen hier de geschiedenis van kunnen ervaren.

De route

Na een aantal maanden door verschillende boeken en bronnen te kijken, had ik een idee waar ik mijn route wilde beginnen. Eerst wilde ik gaan beginnen bij het station van Deventer, hier schuin tegenover heeft ooit een poststation gestaan. Omdat ik hier te weinig informatie over had, had ik besloten om een ander beginpunt te nemen van de route. Dit beginpunt is waar het industriespoor aftakt van het huidige spoor. Deze locatie is rechtsachter het Saxion, bovenop de dijk waar het huidige spoor loopt. Hier begint mijn verhaal van het industriespoor. Met de wandeling door de stad brengt de geschiedenis je langs de belangrijkste plekken waar het spoor heeft gelopen. De route eindigt bij een restaurant vlakbij de sluis, genaamd het Fooddock. Hier kan je allerlei leuke verschillende hapjes eten uit verschillende culturen.

De Route die ik met alle bronnen heb gemaakt, is hier te zien: Route Industriespoor

2017: de uitgave van de route

In het voorjaar van 2017 heb ik contact gezocht met de auteur, Arno Dijkhof, van het boek "Deventer Industriespoor 1925-2003". Ik heb hem toen verteld dat ik een route heb gemaakt van zijn boek en was benieuwd wat hij er van vond. Hij was hier enthousiast over en wilde van mij weten hoe ik de route wilde uitbrengen. Over die vraag zit ik nog te twijfelen. Aan de ene kant wil ik een boekje hiervan maken en bij de VVV leggen, zodat mensen dit zelf kunnen lopen. Aan de andere kant wil ik in het weekend rondleidingen gaan geven waarbij ik de route met een aantal mensen loop.

In september 2017 had ik afgesproken om de auteur in het echt te ontmoeten. We hebben toen een afspraak gemaakt en kennis met elkaar gemaakt. Ik heb toen de route aan hem laten lezen en hij heeft hier en daar wat aanpassingen gebracht. Na deze ontmoeting heb ik zelf de laatste puntjes op de I gezet en met hulp va foto's uit het boek "Deventer Industriespoor 1925-2003" in mijn route gezet en nu wordt er bij het SIED (Stichting Industrieel Erfgoed Deventer) gekeken hoe de route is.

De huidige situatie

Op dit moment heb ik een route van het industriespoor en van het station. Allebei de routes zijn klaar en goedgekeurd door Arno Dijkhof.

Toekomstige plannen

Toen het boek uitgekomen was, was ik begonnen met een route van het station Deventer, waarbij ik leuke feitjes over het station laat zien, zoals de verschillende maatschappijen die hier ooit hebben gelopen, de oude goederenloods waar nu verschillende horeca bedrijven zitten (waaronder mijn vorige werk, IJz en So) en meer.

Ik ga nog kijken of ik voor de echte treinenfanaat aan de slag kan voor een combinatie van beide routes, maar dit heef momenteel geen prioriteit.

Home